flag_yellow_low
logo SERY1
logo_kolo_ziel
PROW-2014-2020-logo-kolor

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”, Instytuacja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał opracowany przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Współpraca” PROW 2014-2020

  1. Początki produkcji sera datuje się już na 8000 r. p.n.e., czyli mniej więcej na czas kiedy owce zostały udomowione, zaś pierwsze zapiski dotyczące sera pochodzą z III w p.n.e.
    W Polsce, sztuka wytwarzania serów znana była już w średniowieczu, jednak największy rozwój polskiego mleczarstwa przypadł na koniec XIX w.

  2. Prawdopodobnie ser został odkryty przez koczownicze plemiona na środkowym wschodzie, które przechowywały mleko w skórach zwierząt, gdzie naturalnie dzieliło się na twaróg i serwatkę dzięki połączeniu naturalnych bakterii i ruchu skór, kiedy były noszone.
  3. Najwcześniejsze archeologiczne dowody na wytwarzanie sera, jakie posiadamy, znajdują się na ścianach egipskich grobowców pochodzących z 2000 r. p.n.e.
  4. Wczesne sery w Afryce i na Bliskim Wschodzie bardzo różniły się od większości dzisiejszych rodzajów. Aby powstrzymać ser przed zepsuciem się w gorącym środowisku, stosowano dużą ilość soli do jego konserwacji, przez co smak był niezwykle kwaśny. Dopiero gdy produkcja serów rozprzestrzeniła się w Europie, chłodniejsze warunki pozwoliły serom dojrzewać, co dało nam większą różnorodność smaków.
  5. W „Odysei” Homera znajdziemy fragment, gdzie opisuje on Cyklopów robiących i przechowujących ser – szczególnie z owczego i koziego mleka.
  6. Historia naturalna Pliniusza, napisana w 77 roku n.e., ma cały rozdział poświęcony opisowi serów, którymi delektował się lud rzymski z wszystkich zakątków ich imperium. Jego zdaniem, najlepsze sery pochodziły z Nimes, chociaż miały tendencję do szybkiego psucia się.
  7. Duże rzymskie domy miały specjalny pokój tylko do robienia sera, znany jako „careale”.
  8. W szesnastym wieku mocny stilton* był często podawany ze specjalną łyżką do wydłubywania larw.
  9. Napoleon Bonaparte szczególnie upodobał sobie ser Epoisses z regionu Burgundii we Francji.
  10. Pierwsza prawdziwa fabryka sera (zamiast lokalnych rolników produkujących małe partie) została założona w Nowym Jorku w 1851 roku przez Jesse Williamsa.

* stilton – typ angielskiego sera pleśniowego, nazwa pochodzi od miejscowości Stilton w hrabstwie Cambridgeshire.

Źródło:

101 AMAZING FACTS ABOUT CHEESE Jack Goldstein, Published in 2014 by Andrews UK Limited
http://www.skarbyserowara.pl

KOntakt

MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE

Copyright © 2021 Sery zagrodowe