Z danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wynika, że w latach 2004–2020 produkcja serów i twarogów w naszym kraju wzrosła o 65 proc.
i osiągnęła rekordowy poziom 960 tys. ton. Sery i twarogi zajmują dominującą pozycję w strukturze wywozu produktów mlecznych, w okresie styczeń–maj 2021 r. stanowiły one 34 proc. eksportu tych produktów.
Polska jest szóstym producentem serów na świecie (po USA, Niemczech, Francji, Włoszech i Niderlandach) oraz piątym w Unii Europejskiej.
Największy udział w strukturze wywozu serów i twarogów stanowią tzw. sery żółte, tj. sery dojrzewające (60-70 proc.). W latach 2014- 2020 z Polski wywożono średnio 45 proc. wolumenu krajowej produkcji tego asortymentu.
Wizytówką krajowej branży mleczarskiej są sery podpuszczkowe dojrzewające.
Sery dojrzewające z Polski w UE trafiają głównie do Czech (13 proc. – 13 tys. ton), Włoch (9 proc. – 8 tys. ton), na Słowację i do Niemiec (po 7 proc. i po 7 tys. ton), do Rumunii i na Węgry. Poza UE sprzedajemy je także m.in. Ukrainie (10 proc. – 10 tys. ton) czy Arabii Saudyjskiej (7 proc. – 7 tys. ton) oraz Wielkiej Brytanii (5 proc. – 5 tys. ton).
Źródło:
portalspozywczy.pl
businessinsider.com.pl