Wizyta przedstawicieli IBPRS-PIB, w gospodarstwie Pana Adama Będkowskiego

Wyroby rolno-spożywcze, charakteryzujące się tradycyjną metodą produkcji, są coraz częściej doceniane przez konsumentów, poszukujących żywności mało przetworzonej, regionalnej, produkowanej przy zastosowaniu starych receptur. Produkty takie są zwykle postrzegane jako lokalne, pochodzące lub powiązane z konkretnym regionem w kraju. Są wytwarzane z naturalnych składników, co kojarzone jest z lepszą jakością sensoryczną. Produkty tradycyjne, według konsumentów, mają zawsze naturalny zapach, są […]

Wizyta przedstawicieli IBPRS-PIB, w gospodarstwie Pana Adama Będkowskiego Read More »

Ciekawostki historyczne dotyczące sera

Początki produkcji sera datuje się już na 8000 r. p.n.e., czyli mniej więcej na czas kiedy owce zostały udomowione, zaś pierwsze zapiski dotyczące sera pochodzą z III w p.n.e.W Polsce, sztuka wytwarzania serów znana była już w średniowieczu, jednak największy rozwój polskiego mleczarstwa przypadł na koniec XIX w. Prawdopodobnie ser został odkryty przez koczownicze plemiona

Ciekawostki historyczne dotyczące sera Read More »

Sery abstrakty, informacje

Wyrób serów, znany od stuleci wymaga wiedzy oraz zachowania właściwych warunków higieny. Sery, dostępne w handlu detalicznym, otrzymuje się z mleka pasteryzowanego, do którego dodaje się komercyjne kultury bakterii fermentacji mlekowej. Ostatnio, wśród konsumentów, poszukujących autentycznego, naturalnego smaku, pojawił się jednak nowy trend żywieniowy, polegający na kupowaniu surowego mleka i produktów z niego wytwarzanych. Polacy

Sery abstrakty, informacje Read More »