„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”, Instytuacja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał opracowany przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Współpraca” PROW 2014-2020
Wywiad z naukowcami z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno -Spożywczego – BIP.
W ramach działania M16 „Współpraca” objętego PROW 2014-2020, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, jako lider, realizuje projekt pn. „ Wytwarzanie serów zagrodowych z mleka krowiego i koziego w województwie śląskim we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno — Spożywczego im. Wacława Dąbrowskiego jako innowacja produktowa, procesowa i technologiczna i marketingowa. Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnego produktu- serów (twarogów) zagrodowych z niepasteryzowanego mleka krowiego i koziego specyficznych dla danego regionu, danego gospodarstwa rolnego II. Opracowanie i wdrożenie nowej technologii produkcji serów zagrodowych, zarówno z mleka krowiego jak i koziego, w wariantach podpuszczkowych dojrzewających, wędzonych i niewędzonych oraz wykonanie badań przechowalniczych tych wyrobów. III. Opracowanie i wdrożenie nowej metody marketingowej w zakresie produkcji serów zagrodowych.
Pani dr hab. Beata Bartodziejska oraz prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski z IBPRS – PIB szeroko omawiają projekt z punktu przeprowadzanych badań naukowych.
KOntakt
-
ul. Ks. Kard S. Wyszyńskiego 70/126
42-200 Częstochowa
Polska - +48 (34) 377-01-00
- +48 (34) 362-04-89
- sodr@odr.net.pl
Copyright © 2021 Sery zagrodowe